Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1181 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Szczepionka na gruźlicę chroni przed koronawirusem?
Aktualnie nie istnieje szczepionka przeciw koronawirusowi SARS-CoV-2, a na opracowanie takiego leku trzeba czekać kilkanaście miesięcy. Właśnie dlatego eksperci...
Koronawirus atakuje przez oczy
Obserwując chorych z koronawirusem lekarze dokonali niepokojącego odkrycia – u części zakażonych stwierdzili objawy zapalenia spojówek. Nie od dziś wiadomo, że...
Jak pobudzić wydzielanie hormonów szczęścia?
Hormony szczęścia to związki wytwarzane w organizmie, które odpowiadają za odczuwanie radości, przyjemności, zadowolenia z życia i spełnienia. Ich wydzielanie w...
Koronawirus – kiedy szczepionka?
Pandemia koronawirusa SARS-CoV-19 może trwać kilkanaście miesięcy lub do czasu wprowadzenia powszechnie stosowanej szczepionki. Prace nad takimi preparatami...
Epidemia koronawirusa – leki przy infekcji oddechowej
Oprócz pandemii koronawirusa mamy obecnie sezon grypowy, częste są też inne wirusowe infekcje górnych dróg oddechowych czy ich bakteryjne powikłania. Niektóre...
Polskie leki, szczepionki i testy na koronawirusa
Polscy naukowcy nie ustają w pracach nad stworzeniem metod terapii i profilaktyki zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Mamy już osiągnięcia w badaniach nad szybkim...
Lista antywirusowych środków dezynfekujących do rąk
Dezynfekcja dłoni i powierzchni to skuteczny sposób ochrony przed koronawirusem – pod warunkiem, że stosowane środki działają przeciwko wirusom! Jak znaleźć...
Koronawirus: pytania i odpowiedzi
Jakie objawy mogą świadczyć o koronawirusie? Czy poza domem nosić rękawiczki? Kiedy założyć maskę? Pytania na temat codziennego życia w erze pandemii...
Koronawirus – lek i szczepionka przeciwko SARS-CoV-2
Epidemia koronawirusa stała się przyczyną wprowadzenia stanu zagrożenia epidemicznego w kraju. Podczas gdy nowe zachorowania na świecie są liczone w tysiącach...
COVID-19 to nie grypa! Różnice i podobieństwa
Zarówno COVID-19, jak i pospolita grypa, to zakaźne infekcje wirusowe układu oddechowego, których objawy i sposób przenoszenia są do siebie zbliżone. To jednak...