MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w...
fot. bogumil/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Wędliny i kiełbasy

Szczególnie niezdrową grupą produktów mięsnych są wędliny, w tym również kiełbasy, które wyrabia się z mieszankami peklującymi. W roli konserwantu chroniącego przed śmiertelnym zatruciem toksyną botulinową zawierają one azotyn sodu. W żołądku mogą być one przekształcane w nitrozaminy, które zwiększają ryzyko zachorowania na raka tego narządu i inne nowotwory pokarmowe, w tym raka żołądka. Wysokie spożycie przetworów mięsny zwiększa ryzyko jego rozwoju o 24 procent.

Zobacz również

Piotr Kowal z Włocławka będzie posłem. W sejmie zastąpi Joannę Scheuring-Wielgus

NOWE
Piotr Kowal z Włocławka będzie posłem. W sejmie zastąpi Joannę Scheuring-Wielgus

Kamil Syprzak najskuteczniejszym zawodnikiem Ligi Mistrzów piłkarzy ręcznych!

NOWE
Kamil Syprzak najskuteczniejszym zawodnikiem Ligi Mistrzów piłkarzy ręcznych!

Polecamy

Żałoba w gminie Dywity po śmierci 12-latka

Żałoba w gminie Dywity po śmierci 12-latka

Na Warmii i Mazurach powstaje Katalog Internetowych Mediów Obywatelskich

Na Warmii i Mazurach powstaje Katalog Internetowych Mediów Obywatelskich

Zapomniana choroba rozprzestrzenia się w całej Europie i zabija dzieci

Zapomniana choroba rozprzestrzenia się w całej Europie i zabija dzieci