MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Currywurst, czyli kiełbaski w sosie na bazie ketchupu i curry. Proste, pyszne i genialne. Idealna przekąska do meczu i na grilla

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Currywurst to kultowy niemiecki fast food
Currywurst to kultowy niemiecki fast food 123rf/mikevasiliev/zdjęcie ilustracyjne
Masz ochotę na prosty domowy fast food? Wypróbuj niemiecki przysmak, czyli currywurst. To kiełbaski w pysznym sosie na bazie ketchupu i curry. Zrobisz je w kwadrans. Idealna przekąska do meczu i nie tylko. Kiełbaski możesz przygotować na grillu i podać do nich doskonały sos. Goście będą zachwyceni.

W skrócie:

Currywurst, czyli kiełbaska w sosie z ketchupu i curry to kultowy, niemiecki fast food. Wymyśliła go w 1949 roku pewna przedsiębiorcza Niemka, Herta Huewer, która otworzyła swoją budkę z kiełbaskami w Berlinie. Currywurst to danie, które potwierdza tezę, że geniusz tkwi w prostocie. Nie ma tu nic nadzwyczajnego – po prostu smażona (lub grillowana) kiełbaska wieprzowa w sosie ketchupowym z dodatkiem przyprawy curry. Nie jest to przypadek, ponieważ ketchup i curry były jednymi z podstawowych składników, dostarczanych do powojennego Berlina przez brytyjskich żołnierzy. I właśnie na tej bazie Huewer opracowała swój przepis na sos. Dziś budkę z currywurstami można spotkać na każdej dużej berlińskiej ulicy, a o miano najlepszego sosu (choć jest taki banalny) toczą się prawdziwe boje między właścicielami. Oczywiście każdy z nich dodaje do swojego sosu sekretne składniki, które mają urozmaicić smak.

W czasach największej popularności w całych Niemczech sprzedawano ok. 800 milionów currywurstów rocznie. Oczywiście najlepiej spróbować tego specjału w lokalnym fast foodzie. Jest coś takiego w tym banalnym połączeniu smaków, że trudno o nim zapomnieć i aż chce się zrobić to danie w domu. Nic trudnego, bo przepis na currywurst nie jest skomplikowany. Podstawą jest wieprzowa kiełbaska, którą można usmażyć, zgrillować lub upiec. Currywurst najczęściej podaje się z frytkami lub bułką.

Currywurst – kultowy niemiecki fast food, czyli kiełbaski w sosie z ketchupem i curry

Czas przygotowania: 20 minut

Porcja: 2 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 kiełbaski wieprzowe,

  • 1 szalotka,

  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego,

  • łyżeczka koncentratu pomidorowego,

  • łyżka ketchupu,

  • 4 łyżki soku pomarańczowego lub jabłkowego,

  • spora szczypta przyprawy curry,

  • mała szczypta chili,

  • mała szczypta cynamonu,

  • sól, pieprz,

  • olej do smażenia.

Jak zrobić currywurst?

  1. W rondelku rozgrzałam olej, wrzuciłam posiekaną drobno szalotkę, podsmażyłam.

  2. Dodałam wszystkie przyprawy i lekko je zrumieniłam.

  3. Dolałam przecier, koncentrat, ketchup i sok. Całość wymieszałam na gładki sos. Gotowałam 5 minut.

  4. Kiełbaski pokroiłam w plastry.

  5. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam kiełbaski. Smażyłam aż się zrumieniły.

  6. Kiełbaski odsączyłam z tłuszczu, ułożyłam na talerzach, polałam obficie sosem i posypałam jeszcze odrobiną curry. Podawałam z frytkami.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

od 7 lat
Wideo

Deser z mrożonymi brzoskwiniami. Ten patent to hit!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Currywurst, czyli kiełbaski w sosie na bazie ketchupu i curry. Proste, pyszne i genialne. Idealna przekąska do meczu i na grilla - Strona Kuchni

Wróć na olecko.naszemiasto.pl Nasze Miasto