MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Delikatne i wilgotne ciasto z czarną porzeczką. Idealny deser na lato i do kawy. Sprawdź prosty przepis na szybkie ciasto z porzeczkami

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Ciasto z czarna porzeczką to idealny deser do kawy lub herbaty
Ciasto z czarna porzeczką to idealny deser do kawy lub herbaty Karolina Głogowska
Masz ochotę na szybkie ciasto na lato? Proponuję wyśmienite ciasto z czarną porzeczką. Jest bardzo delikatne, puszyste i słodkie, a dzięki porzeczkom cudownie pachnie i smakuje. Aż chce się zajadać. To bezproblemowe ciasto z porzeczkami jest tak proste do wykonania, że poradzi z nim sobie każdy.

W skrócie:

Trwa sezon na porzeczki, więc warto korzystać z tych pysznych i zdrowych owoców. Zrobisz z nich wyśmienite przetwory, jak np. najprostszy na świecie dżem z porzeczek lub sok. Dziś proponuję jednak wykorzystać je do upieczenia ekspresowego ciasta z czarną porzeczką. Jest bardzo proste do zrobienia i wychodzi niezwykle delikatne. Porzeczki nadają mu wspaniałego aromatu i charakteru. To szybkie ciasto z porzeczkami idealnie sprawdzi się podczas wizyty gości czy na kameralnej imprezie. Albo wtedy, gdy masz po prostu ochotę na miłe popołudnie z kawą i pysznym ciastem. Przy tym wypieku naprawdę się nie napracujesz. Ciasto z porzeczkami zrobisz w kwadrans, potem wystarczy poczekać aż się upiecze, usiąść na świeżym powietrzu, odpocząć i cieszyć wyśmienitym deserem.

Ciasto z czarną porzeczką – prosty przepis

Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Porcja: standardowa tortownica

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • kostka masła w temperaturze pokojowej,

  • 5 jajek w temperaturze pokojowe,

  • 1,5 szklanki mąki,

  • ¾ szklanki cukru,

  • łyżeczka proszku do pieczenia,

  • opakowanie cukru wanilinowego.

Jak zrobić szybkie ciasto z czarnymi porzeczkami?

  1. Masło i jajka składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego 2 godziny przed pieczeniem wyjęłam je z lodówki.

  2. Porzeczki umyłam i widelcem zdjęłam z gałązek.

  3. Roztopiłam masło w rondelku i zostawiłam do całkowitego ostygnięcia.

  4. Białka oddzieliłam od żółtek, dodałam do nich połowę zwykłego cukru i ubiłam na sztywną pianę.

  5. Resztę cukru oraz cukier wanilinowy dodałam do żółtek, które zmiksowałam na gładką masę.

  6. Do masy z żółtek dodałam przestudzone masło, mąką i proszek do pieczenia. Krótko zmiksowałam.

  7. Na koniec dodałam po łyżce pianę z białek i wymieszałam ciasto szpatułką.

  8. Formę wysmarowałam masłem. Wlałam ciasto, a na nim położyłam porzeczki.

  9. Piekłam 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chlebek bananowy air fryer

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Delikatne i wilgotne ciasto z czarną porzeczką. Idealny deser na lato i do kawy. Sprawdź prosty przepis na szybkie ciasto z porzeczkami - Strona Kuchni

Wróć na olecko.naszemiasto.pl Nasze Miasto