Mogą się nim posługiwać producenci miodu z terenu czterech gmin: Olecko, Kowale Oleckie, Świętajno i Wieliczki.
Ziemia olecka należy do tych nielicznych zakątków kraju, które łączą w sobie niezwykłe piękno krajobrazu ze świeżością terenów niezniszczonych przez człowieka. Jej atutami są: wspaniały mikroklimat, duże obszary wodne i leśne, bogactwo zwierzyny i ptactwa, różnorodność szaty roślinnej. Występuje tu wiele gatunków i zbiorowisk roślinnych uznawanych za rzadkie lub zagrożone wyginięciem, stanowiące bazę pożytkową dla pszczół.
To szczególnie cenne, zwłaszcza, że w okolicy umiejscowionych jest wiele pasiek pozyskujących różne rodzaje miodów. Część z nich to wielopokoleniowe pasieki rodzinne. Dzięki temu kontynuowane są rodzime tradycje i podtrzymywany wspaniały zawód. Miody pozyskiwane są w sposób tradycyjny, wiosną miód rzepakowy, później lipowy, gryczany, leśny i wielokwiatowy.
29 czerwca 2016 roku Miody Ziemi Oleckiej uzyskały wpis na prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Listę Produktów Tradycyjnych. Spróbować oleckich miodów będzie można podczas kiermaszów i konkursów odbywających w ramach kalendarza imprez regionalnych promujących żywność naturalną, tradycyjną, lokalną i regionalną województwa warmińsko-mazurskiego np. 9 lipca w Mikołajkach podczas Mazurskiego Festiwalu Rybnego „Rybkę na zdrowie”, 27 sierpnia w Olsztynie podczas Festiwalu Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur i Powiśla, czy też 10 września podczas Regionalnego Święta Miodu w Ełku.
źródło: warmia.mazury.pl
Więcej informacji z Warmii i Mazur jest na stronie: warminskomazurskie.naszemiasto.pl
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?