MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
7 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu...
fot. Leo_65/pixabay.com

Szkodliwe substancje w twoim otoczeniu – 10 niedocenianych źródeł toksyn, z którymi stykasz się na co dzień

Plastik w potrawach

Szkodliwe substancje znajdują się również w jedzeniu smażonym na patelniach z tradycyjną powłoką nieprzywierającą, a także przygotowanym w innych zawierających ją sprzętach, np. do tostów typu sandwicz, smażenia naleśników, omletów czy frytek, pieczenia chleba. Jest ona źródłem związków perfluorowanych o szkodliwym działaniu na układ hormonalny. W czasie podgrzewania, zwłaszcza z małą ilością tłuszczu, ulegają również parowaniu, a wdychane wywołują objawy podobne do grypy, takie jak bóle głowy i mięśni. Do smażenia polecane są patelnie z powłoką ceramiczną (nie zawsze jest to oznaczona na produkcie, jak np. w przypadku tych ceramiczno-marmurowych lub granitowych), a także żeliwne. Warto też postawić na zwykły toster i pieczenie chleba w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym.

Zobacz również

Ruszają weekendowe wycieczki po Aglomeracji Wałbrzyskiej. W sobotę Sokołowsko!

NOWE
Ruszają weekendowe wycieczki po Aglomeracji Wałbrzyskiej. W sobotę Sokołowsko!

Ita Tools Stal Mielec ma nową środkową. To kolejna utalentowana zawodniczka

NOWE
Ita Tools Stal Mielec ma nową środkową. To kolejna utalentowana zawodniczka

Polecamy

Latem taki obiad to marzenie. Rozsmakuj się w pierogach z borówkami

HIT DNIA
Latem taki obiad to marzenie. Rozsmakuj się w pierogach z borówkami

Dziewczynka pogryziona przez psy. Tragedia pod Olsztynem

Dziewczynka pogryziona przez psy. Tragedia pod Olsztynem

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi

Po co zmarłemu znieczulenie? Ekspert tłumaczy, o co chodzi