MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

Wieczysta zakontraktowała piłkarza z ekstraklasy

Wieczysta zakontraktowała piłkarza z ekstraklasy

Zaginięcie Iwony Wieczorek. Detektywi komentują nowe ustalenia w sprawie

Zaginięcie Iwony Wieczorek. Detektywi komentują nowe ustalenia w sprawie

Polecamy

W Morągu powstanie kompleks handlowy OTO Park

W Morągu powstanie kompleks handlowy OTO Park

Lega Dance Cup 2024 - zapowiedź [WIDEO]

Lega Dance Cup 2024 - zapowiedź [WIDEO]

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu